Tarihimiz
1924
Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması ile tüm okullar Milli Eğitim Bakanlığına bağlanarak medreseler kapatıldı. Eğitim programları laik esaslar çerçevesinde yeniden düzenlendi. Din dersleri müfredattan çıkarıldı.
1924
Dini hizmetlerin yerine getirilmesinde istihdam edilecek, Cumhuriyete bağlı din adamı yetiştirmek üzere 4 yıllık ortaöğrenim seviyesinde İmam Hatip Mektepleri açıldı.
1929
Açılışlarının ilk yıllarından itibaren Bakanlık, sadece imam hatiplere tahsisat ayırmadı. İmam hatip okullarının sayısı dindar halkın rağbet etmeyeceği eğitim sistematiği dolayısıyla ikiye düştü.
1930
Politik destekten mahrum bırakılan imam hatip okulları “öğrenci yokluğu” bahane edilerek tamamen kapatıldı.
1930-1948
1930-1948 yılları arasında din eğitimi veren herhangi bir okul yer almadı.
1949
Halkın “cenazemizi yıkayacak imam dahi bulamıyoruz” şikâyeti üzerine MEB bünyesinde İmam Hatip Yetiştirme Kursları açıldı. Bu kısa süreli kursların amacı inkılâpların propagandasını yapan imamlar yetiştirmekti. 1950 yılına gelindiğinde bu kurs da sona erdi.
1951
İktidarın değişmesiyle seçim sürecinde halka verilen söz tutularak orta kısmı 4, lise kısmı 3 yıl olan 7 yıllık İmam Hatip Okulları 7 ilde açıldı. Bu iller Adana, Ankara, Isparta, İstanbul, Kayseri, Konya ve Kahramanmaraş’tı.
1958
İmam hatip okulları ilk mezunlarını 1958’de verdi.
1958
İstanbul İmam Hatip Okulu’nun ilk mezunları “İstanbul İmam Hatip Okulu Mezunlar Cemiyeti”ni kurdular. Bir derdi, mücadeleyi paylaşacak bir cemiyet oluşturmak ve böyle bir cemiyette bulunmanın önemini, imam hatip okulundan mezun olur olmaz derhal bir cemiyet çatısı altında toplanan ilk imam hatipli gençlerde görüyoruz.
1971
Çıkarılan bir yönetmelikle imam hatip okullarının orta kısmı kapatıldı ve 4 yıllık eğitim veren bir meslek okulu haline getirildi. Bu okullardan mezun olanların yükseköğrenim programlarına katılma hakkı kaldırıldı.
1972
İmam Hatip Okulları İdare Yönetmeliği ile kızların imam hatip okullarına gitmesi resmen yasaklandı.
1973
İmam hatip okullarının adı, İmam Hatip Lisesi olarak değiştirildi.
1974
Orta kısımları yeniden açıldı.
1976
Danıştay kararı ile bu okullara kız öğrenci alınmaya başlandı.
1980
İmam hatip mezunlarının üniversitelerin tüm bölümlerine girebilmesine imkân tanınmaya başlandı.
1980
1980 ihtilalından sonra cemiyetin ismindeki "İstanbul" ifadesi çıkarıldı. İmam kelimesinin Türkçe karşılığı olan "ÖNDER" ibaresi eklenerek ismi ÖNDER İmam Hatipliler Derneği oldu.
1985
İlk Anadolu İmam Hatip Lisesi açıldı.
1993
İmam hatipler üniversite sınavında Türkiye birincisi çıkarmaya başlayarak gündeme oturdu.
1997
Milli Güvenlik Kurulu kararıyla 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilerek imam hatiplerin orta kısımları kapatıldı.
1997
ÖNDER başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının girişimiyle Sultanahmet’te 1 milyon kişinin katıldığı “İmam Hatibime Dokunma” mitingi gerçekleştirildi. Bu karanlık süreçte varlık mücadelesi veren imam hatipler, haklarını savunmayı ÖNDER rehberliğinde sürdürdüler.
1998
İmam hatip liselerine katsayı uygulanmaya başladı.
1999
ÖNDER öncülüğünde “Yıldızlar Sönmesin” kampanyası başlatıldı. Katsayı engelinden dolayı üniversiteye giremeyen başarılı öğrencilere özel üniversitelerde burslu okuma imkânı sağlandı.
2000
Katsayı ve başörtüsü engeli nedeniyle öz vatanında üniversite eğitimi alamayan öğrencilerin Avrupa’da tahsillerine devam etmelerini desteklemek üzere WONDER kuruldu.
2009
Katsayı uygulamasının kaldırıldığı açıklandı ancak bu karar, Danıştay tarafından iptal edildi.
2011
Katsayı uygulaması kaldırıldı. Kardeşim Dedim kamplarının ilki yapıldı.
2012
12 yıllık zorunlu eğitim sistemine (4+4+4) geçilerek imam hatip liselerinin orta kısımları yeniden açıldı.
2013
Proje imam hatip liseleri açılmaya başlandı.
2014
Milli Eğitim Bakanlığı, yasaları imkan veren bütün ülkelerde imam hatip liseleri kurma çalışmaları başlattı.
2015
Genç ÖNDER kuruldu.
2016
Gençliğin dergisi Sade Soda yayın hayatına adım attı.