#

SADE SODA ÖNYARGI SAYISIYLA RAFLARDA

İlk günkü gazla sloganıyla yayın hayatına başlayan ve sadece gençler tarafından çıkarılan Sade Soda dergisi 8. sayısıyla raflardaki yerini aldı. 12 Kızgın Adam filminden bir sahneyi kapağına taşıyan dergi, bu sayıda ön yargı konusunu işliyor.

Cinayetle suçlanan bir genç ile ilgili kararı vermekle yükümlü 12 jüri üyesi bir masa etrafında bağıra çağıra konuşarak kararlarını vermeye çalışır. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir. Jürinin kararı, 12’ye 1 suçlu bulunduğu yönünde çıkar. Jüri üyelerinin suçlu kararını vermesinde ise yabancı düşmanlığı, kanuna aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı sebepler vardır. 1957 yapımı 12 Kızgın Adam filmini kapağına taşıyan Sade Soda dergisi, önyargı konusunu enine boyuna işliyor.

Önyargı gerçeği hep saklar

Önyargılara Ön Yargılı Yaklaşmak başlığıyla hazırlanan dosyada ön yargıları aşmak konusunda neden başarılı olamadığımıza cevap aranıyor. “Olayı nereye çekerseniz çekin önyargı gerçeği hep saklar” önermesinin baz alındığı yazıda, kötü niyetin bir önyargı olduğu gibi iyi niyetin de bir önyargı olduğundan bahsediliyor, “Önyargı deyince aklımıza olumsuz kanaatler gelir ve bunların yanlış olduğunu kabul ederiz ancak olumlu önyargılarımızdan kurtulmaya pek de çalışmayız” deniliyor. Ön yargının yaşayarak oluşan hayat tecrübelerinden ibaret olduğu belirtilerek, bu yüzden bunları tamamen reddetmeye de karşı çıkılan yazıda, yaygın önyargıların sebeplerini araştırma ve ona göre karar verme öneriliyor.

Kolları sıvayıp işe girişmek

Usturlab Atölye’nin kurucusu Sümeyye Ceylan ile gerçekleştirilen röportaj, dergideki dikkat çekici çalışmalar arısında bulunuyor. Küçük yaşlarda bilim yapmaya karar verip eğitimin hayatını Viyana’da tamamlayan Türkiye’ye döndüğünde usturlabı tekrar hayatımıza kazandırmaya çalışan Ceylan’la eğitim, bilim, felsefe ve daha birçok mesele üzerinden bir sohbet gerçekleştiriliyor. Eğitim sistemi Müslüman alemin gidişatı gibi meseleleri bakınca olumsuz bir tablonun altında omuzların çöktüğünü ve iş yapacak enerji kalmadığını belirten Sümeyye Ceylan bu röportajda sırrı veriyor: Eğer birşey yapmak istiyorsam ve gücüm bir bahçeye yetiyorsa ben o bahçe için uğraşacağım, bütün bahçelerin dertlerini düşünmeyeceğim. En çok dert ettiğim şey için kollarımı sıvayıp bahçeye gireceğim. Durumun ne kadar vahim olduğunu ifade etmek birşey değiştirmez. Gücün yetiyorsa taşı kaldıracaksın, gücün yetmiyorsa bu baş çok büyük gelin yardım edin diyeceksin.”

Teknoloji Kafası da olsun

İki Kere İkinin Dört Etmediği Yer: Somali, Süleyman Ragıp Yazıcılar İle Çevrimiçi Sohbet, Sıfır Noktası, İçimde Bir Ses Var, Kuantum Bilgisayarlar, Demirbaş, Viyana Sözleşmesine Göre Kaşıkçı Cinayeti, Her Şey Sen Facebook’a Girebil Diye Dostum, Niçin Karşınızda Durmama Rağmen Benden Bu Kadar Uzaksınız?, Kardeşlik Kaderimizdir, İyi Günde Kötü Günde, hastalıkta ve Sağlıkta, Ölüm Bizi  Ayırana Dek, Okusam mı Okumasam mı? başlıklı yazıların yer aldığı dergide Teknoloji Kafası başlığı altında küçük bilgiler paylaşılıyor. Doğayı canlı izle, kopma!, Kim takipte? Gerçek? Sahte?, Dosya yolladık şimdi de arşivle, Sen çek ben açıyı ayarlarım gibi küçük bilgiler yer alıyor. Bir başka dosyada ise Müslüman Matematikçiler tanıtılıyor.