BİN GENÇ ANKARA’DA BULUŞTU
Türkiye genelindeki imam hatiplerde okuyan gençler, Lider Ülke Türkiye Genç Gönüllüler Buluşması’nda bir araya geldi. Ankara’daki buluşmaya 900 imam hatip lisesinden bin genç katıldı.
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen organizasyon, 3-4 Mart 2020 tarihinde Ankara Kızılcahamam’da yapıldı. İki gün boyunca siyasetçiler, akademisyenler, eğitimciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı programda gençlik ve gönüllülük konusu tartışıldı.
Dünya büyük bir söze muhtaç
Lider Ülke Türkiye Genç Gönüllüler Buluşmasının ikinci gününde gençlere hitap eden Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Selim Cerrah, “21. Yüzyılın Gönül Erleri” isimli bir konuşma yaptı. Gençlere, “Yeni bir dünya inşa edebilmek için siz mücadele edeceksiniz. Siz yarınlarsınız, siz umutsunuz, özlenen ve beklenen gençliksiniz” diye hitap eden Cerrah, sözlerini şöyle sürdürdü: Dünya büyük bir söze muhtaç. Bu büyük sözü söyleyecek insanlar arasında olmaktan dolayı kendimi dünyanın en şanslı insanlarından biri olarak görüyorum. Yeni bir dünyanın kapısını aralayıp ışığı göstermekle memuruz biz. Siz de kapıyı ardına kadar açıp bütün dünyaya adalet ve merhamet medeniyetini taşımakla memursunuz.
Teknolojik devrimi gençlerle yapacağız
Gençlere hitap eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da Türkiye’nin sürdürdüğü milli ekonomi ve teknoloji hamlesinden bahsetti. Dünyanın 4. Sanayi devrimi olarak büyük bir teknolojik dönüşüm içinde olduğunu kaydeden Kacır, “Dünya 200 yıldır endüstri ve teknoloji devrimleriyle başbaşa. Bütün bu süreç belki refahı artırdı ama barışı ve adaleti getirmedi. Utançla hatırlanan sömürgecilik faaliyetleri bunların sonucu olarak ortaya çıktı. Bugün 4. Sanayi devrimi ile dünya, yapay zekayı, siber güvenliği konuşuyor. Bu evre belki üretimi artıracak ama bizlerin elinde gerçekleşmezse geçmişten çok daha ağır bedeller ödenecek” dedi. Önümüzdeki dönemde bu yolculukta ülke olarak sorumluluk üstlenmemiz gerektiğini belirten Kacır sözlerine şöyle devam etti: Türkiye’nin 4. sanayi devrimine adalet ve merhamet anlayışıyla şekil verebilmesi için büyük bir gayret göstermek zorundayız. Bu konuda en büyük ümidimiz sizler, genç kardeşlerimizsiniz. Teknolojik devrimi gençlerle birlikte yapabiliriz. Bunu iyi değerlendirebilirsek önümüzdeki yıllara hep birlikte imza atacağız.
Durmak yok, birlikte çalışacağız
Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Genç ÖNDER Başkanı Resul Çiftci de, “İnşallah bugün olduğu gibi üniversite yıllarında, iş hayatınızda, aile hayatınızda sadece kendi şehriniz değil, Türkiye değil, dünya sizi bekliyor olacak. Biz imam hatip gençliğine güveniyoruz” dedi. Çiftci, Türkiye’de araştırma geliştirme faaliyetlerinde çalışanların yaş aralığının da 25-27 olduğunu hatırlatarak, “İki gün boyunca burada çok güzel konuşmalar, paylaşımlar oldu. Büyüklerimiz yapılan çalışmaları aktardılar. Bizler de oradan en güzel örneklikleri alıp devam edeceğiz yolumuza. Durmak yok, hep çalışacağız” diye konuştu.
Afetlerden korunma metodunu öğrenmeliyiz
Buluşmanın ilk gününde ise “Toplum İçin Gönüllülük Neyi İfade Ediyor?” başlıklı bir sunum yapan Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık, konuşmasına gönüllülük tarifi yaparak başladı. Elazığ depreminde yaklaşık 9 bin gönüllü ile çalıştıklarını, her eve, her çadıra, her köye hizmet götürdüklerini belirten Kınık, “Gönüllülük alanında size destek olacak, yol açacak, yön verecek ciddi bir sivil toplum kültürümüz oluştu” dedi. Gençlere, “Şu anda 7 şiddetinde bir deprem olursa ne yaparsınız?” diye soran Kınık, konuşmasına şöyle devam etti: Hayatta kalma becerilerini okuma yazma öğrenir gibi öğrenmek zorundayız. Bunlar çok fazla lazım olmayabilir ama lazım olduğu zaman da hayati noktadadır. Türkiye’de 30’u aşkın afet türü var. Bunlardan her birinden korunma metodu farklı ve bunları öğrenmek zorundayız.
Gönüllülük bir sorumluluk
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren de gençlere yurtdışındaki faaliyetlerinden ve gönüllü çalışmalarından bahsetti. “Gönüllülük bizim için istesek de istemesek de bir sorumluluk aslında. Bunlar, özgür irademizle Allah rızası için yapmayı kabul ettiğimiz işlerdir” diyen Eren, gençlere bazı tavsiyelerde bulundu: Sizler önemli yerlere geleceksiniz, kaymakam, vali. doktor, avukat olacaksınız. Ama ortaokulda, lisede hangi hassasiyetlere sahipseniz ömür boyu aynı hassasiyetleri taşıyacaksınız. Gönüllülük faaliyetlerine bu anlamda çok ciddi asılalım. Kendimizi geliştirmeye bakalım.
İnanmak ve ideali olmak önemli
ÖNDER eski Genel Başkanı Halit Bekiroğlu ise gençlere gönüllülük alanında bir yol haritası sundu. Gönüllüğün inanmak ve idealist olmak üzerine kurulu olduğunu anlatan Bekiroğlu, “İnanırsanız ve bir idealiniz varsa, bu uğurda heyecan sahibi olursanız ve gayret ederseniz Allah’ın izniyle yapamayacağınız şey yoktur” dedi. Konunun bir püf noktasının da karşılık beklemeden iş yapmak olduğunu belirterek, “Bu dünyada karşılık beklemeyin ama karşılığı gelecektir” ifadelerini kullandı. Gönüllülüğün aynı zamanda geniş bir yüreğe sahip olmak anlamına geldiğini belirten Bekiroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Gönlünüz Yunus Emre, Hz. Mevlana, rahmetli Erbakan hoca gibi geniş olsun. Yaptığınız işe gönlünüzü katın, gönlünüzü katarsanız yaptığınız iş güzel olur.
42 başlıkta 138 eylem planladık
Gençlik ve Spor Bakanlığı Gönüllülük Çalışmaları Daire Başkanı Cemal Sofuoğlu da bakanlık olarak 2019 yılını gönüllülük yılı olarak ilan ettiklerini hatırlatarak, bazı rakamsal bilgiler verdi. Sofuoğlu, “Çalışmalarımızda 6 ana strateji belirledik. 42 ana başlık altında 138 eylem planladık ve bunları büyük oranda gerçekleştirdik. 21 Ocak 2020’de Gönüllülük Çalışmaları Daire Başkanlığımız kuruldu, ilk başkanı da benim Rabbime hamdolsun” diye konuştu. Gençlerin tüm gönüllülük çalışmalarına açık olduklarını belirten Sofuoğlu onları bakanlığa davet etti: Benim odam bakanlıkta 10. katta. Kapım hiçbir zaman kapalı değil. Randevu almanıza da gerek yok, her zaman görüşebiliriz.
İmam hatipler öncü okullar
MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz da konuşmasında, imam hatip okullarının medeniyetimizin yapı taşlarını bir sonraki nesle taşımada öncü olan okullar olduğunu söyledi. “Bizim için dini ilimler ve dünyevi ilimler diye bir ayrım yok” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: Sizin eğitim gördüğünüz okullarda yüzde 25 temel İslami bilimler, yüzde 75 de fen ve sosyal bilimler derslerini görürsünüz. Bizim için Kuran-ı Kerim dersi ne kadar önemliyse matematik dersi o kadar, fıkıh ne kadar önemliyse felsefe de o kadar önemlidir.
Söz asıl sahibinde
Buluşmanın ikinci gününde ise gençler iki grup halinde sivil toplum ve gönüllülük, gönüllü olmak ne demektir ve gönüllülük faaliyetlerinde ekip çalışması konularını tartıştı. İlk grupta Nevşehir Avanos Anadolu İHL öğrencisi Ali Çiftci, Sakarya Akyazı Anadolu İHL öğrencisi Kaşif İslam Dedecan ve İstanbul Sarıyer Ayazağa Anadolu İHL öğrencisi Muhammed Emin Düğün konuşmacı oldu. İkinci grupta ise Adana Seyhan Tepebağ Anadolu İHL’den Mervenur Güneri, Balıkesir Karesi Şule Yüksel Şenler Kız Anadolu İHL’den Nisa Neris Akkaya ve İstanbul Üsküdar Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İHL’den Esma Ceyda Erdoğan konuştu.
İmam hatip korosu konser verdi
Programda ayrıca bir Kardeşlik Gecesi düzenlendi. Gecede, musiki programı uygulayan Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan Gençlik Korosu, ezgiler ve ilahilerden oluşan bir konser verdi. Salavatı şerife ve “Adı güzel kendi güzel Muhammed” isimli ilahiyle konserine başlayan koro, Şehit Tahtında, Yemen Türküsü, Sevdim Seni Mabuduma, Çanakkale Türküsü, Bil Oğul Vatanına Göz Dikeni Ez Oğul, Selam İmam Hatiplim isimli parçaları icra etti.