#

GENÇLER İDDİALI: DÜNYA BİZE EMANET

Tamamen gençlerin yayın kurulunda yer aldığı ve yazılarını da kaleme aldığı Sade Soda Dergisi 10. sayıda okurlarıyla buluştu. “Dünya Bize Emanet” mottosuyla çıkan dergide, “Çevre Nimettir”, “Sürdürülebilir Yaşamın Yol Haritası”, “Sıfır Atığa İlk Adım Listem” başlıkları altında kapak konusu işleniyor.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Gençlik Komisyonu tarafından çıkarılan dergi, Kış 2020 sayısı ile raflarda. Bu defa dergi çevre konusunda yaptığı kapakla ve diğer konulardaki zengin içeriğiyle gençlere sesleniyor. Dergiyi online olarak okumak için https://www.onder.org.tr/tr/Yayinlar/sade_soda/listele adresinden ulaşılabilir.

35 milyon atık ile ne kazanılır?

Çevre Nimettir anlayışıyla çevreye ve doğaya yaklaşılan dergide, “İslam kültürü, çevre-insan ilişkisini inancın merkezinde, çevrenin bizzat Allah’a karşı kulluk içinde, O’nu bilen ve anan tabiat ile açıklamıştır. Böylesi bir çevreye karşı insanın ahlaki tavrı onu sevmekle başlar” ifadelerine yer veriliyor. Dosyada sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınmanın amaçları, enerji verimliliği, sıfır atık projesi, ekolojik ayak izi konuları da işleniyor. “Yılda 31 milyon ton atık ile ne kazanılır?” sorusunu verilen cevaplar arasında ise, “42 milyon ağaç”, “69 milyon metreküp daha az su kullanımı”, “585 milyon kilogram daha az sera gazı” seçenekleri bulunuyor.

İhtiyacın yoksa kullanma

Tüketim çağı ve gençlerin sorumlu davranmadığı yönünde fazlasıyla varsayım var. Ancak bu dergi ve bu gençler öyle söylemiyor. Sürdürülebilir Yaşamın Yol Haritasının kaleme alındığı yazıda sıfır atık için de bazı önerilerde bulunuluyor. Bu önerilerin ilki ise “İhtiyacın yoksa kullanma” ilkesi. Ardından şu öneriler sıralanıyor: Enerji ve materyal kullanımını azalt, eski eşyalarını farklı şekillerde tekrar kullan, çöpe atma daha güzel yarınlar için geri dönüşüm yap, çöpe atmak yerine tamir et, sahip olduklarını ihtiyacı olanlarla paylaş, dünya ile etkileşimin farkında ol. Bu ilkeler kavramlarla de sembolize edilmiş: Geri çevir, azalt, yeniden kullan, kompost, geri dönüşüm, tamir et, hediyeleş, tekrar düşün.

Kendine puan ver!

Sürdürülebilir Hayata-Sıfır Atığa İlk Adım Listem başlığı altında ise dergide 20 maddelik bir sıfır atık listesi yayınlanıyor. “Sizin için bir liste hazırladık. Ne kadar sıfır atıkçısın, aşağıdaki listeden kontrol ederek belirleyebilirsin” denilerek gençlere kendilerini kontrol etme fırsatı da tanınıyor. Bu listeden bazı seçenekler şöyle: Arıtma su kullanıyorum. Ekmeğimi kendi bez çantamla alıyorum. Plastik ve kağıt bardak, tabak, kaşık, bıçak, çatal kullanmıyorum. Hediyelerimi doğal bir şekilde paketliyorum. Poşet çay kullanmıyorum, yaprak bitki çaylarını tercih ediyorum. Tek kullanımlık kahve içmiyorum.

Hukukun Sürdürülebilirliği

Doğa dedik, çevre dedik ancak dergide sadece bu konu yok. Bilginin Türbülansı ve Dijital Dönüşüm, Teknoloji Karşısında Hukukun Sürdürülebilirliğini Sağlamak, Sürdürülebilir Bir Gelenek Olarak İslam Bilim Tarihi, Bir Dijital Oyun Nasıl Tasarlanır başlıklı yazılar da gençlere ufuk açıyor. Teknoloji Kafası, Demirbaş, Anrzuhal, Çevrimiçi köşeleri yine dopdolu. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir ile yapılan röportaj ise Türkiye’de din eğitimi, imam hatipler ve ilahiyat fakülteleri üzerine bir çerçeve sunuyor.