LİSELİ GENÇLERİN ANKARA ZİRVESİ BAŞLADI
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen Lider Ülke Türkiye Genç Gönüllüler Buluşması, Ankara Kızılcahamam’da yapılıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destek verdiği programa Türkiye’nin 81 ilinden 1000 imam hatip lisesi öğrencisi katılıyor. Sivil toplum çalışmaları ve gönüllülük ana teması çerçevesinde düzenlenen organizasyon Kuran-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Darbelerden güçlenerek çıktık
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen programda gençlere hitap eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, imam hatip camiası olarak yıllarca ekilen tohumların bugün filizlendiğini söyledi. İmam hatip camiası olarak nice darbelerden, nice engellerden çok daha güçlü bir şekilde çıktıklarını belirten Kasapoğlu, “Bunun için rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Bu gelinen süreç yüklendiğimiz kutlu emanetin ne kadar mühim olduğunu gösteriyor. O yüzden çok çalışmamız ve birlik ve beraberliğimizi en yüksek seviyede tutmamız gerekiyor. Ben geleceğin çok daha aydınlık yarınların çok daha güçlü olacağına inanıyorum” dedi.
Gönül medeniyetinin insanlarıyız
Gençlerle gönüllülük kavramını konuşmak üzere geldiklerini belirten Bakan Kasapoğlu, batı uygarlığının felsefelerinden birinin “İnsan insanın kurdudur” anlayışı olduğunu hatırlattı. Bizim ise insana eşrefi mahlukat olarak bakan, insana hürmeti, insana saygıyı esas alan, insanı yaşat ki devlet yaşasın diyen bir anlayışın temsilcileri olduğumuzu belirten Kasapoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: Biz bir güç uygarlığının değil, gönül medeniyetinin insanlarıyız. Her insanı kainatın bir özeti olarak görüyoruz, yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Bizim anlayışımızda kula kulluk yok, kibir yok, gurur yok, tahakküm yok, zulüm yok. Bizim için nerede bir kırık gönül varsa bunu onarmak vazifedir, nerede bir ihtiyaç varsa ona koşmak görevdir. Bu anlamlı hedefe yürüyen tüm arkadaşlarıma bu hassasiyetlerinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.
Gönüllülükte de öncü olun
İmam hatipli gençlere, “Siz bu ülkenin değil bütün insanlığın umudusunuz” diye seslenen Kasapoğlu, temel değerlere, hukuka, adalete hassasiyetle bağlı olan, nerede zayıf bir halka varsa ona güç vermede, mazlumun elinden tutmada ve zalimin karşısında dimdik durmada kararlı bir gençlik çağrısı yaptı. Gençlere “iki günü bir olan ziyandadır” sözüyle kendilerini geliştirmeleri talebinde bulunan Bakan Kasapoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Gençlerimizin her alanda öncü olacağı gibi gönüllülük alanında da öncü gençler olacağına inanıyoruz. Bakanlık olarak 2019’u gönüllülük yılı ilan etmiştik, bu bir başlangıçtı. İnşallah bu çabamızı her geçen gün güçlendireceğiz. Bu noktada bakanlığımızın proje çağrılarını çok ciddi şekilde değerlendirmenizi istiyorum.
Her biriniz bir değersiniz
Misafirlere hitap eden ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal da konuşmasında, imam hatipli gençler arasından alimler, bilim adamları sporcular, siyasetçiler ve işadamlarının çıktığını ve bundan sonra da çıkmaya devam edeceğini söyledi. Gençlere 4 alanda her zamankinden daha fazla gayret göstermeleri çağrısında bulunan Çal, “Her zamankinden fazla düşünmeli ve üretmeliyiz. Her zamankinden daha fazla hakikatin yanında olmalıyız. Her zamankinden fazla kardeşlik ve kuşatıcılığa ihtiyacımız var” dedi. Çal konuşmasını şöyle sürdürdü: Kendimizi sakın önemsiz görmeyelim. Her biriniz bir değersiniz. Bir kişiyle bir okul, bir aile, bir toplum, bir medeniyet değişir. Gönüllülük bilinciyle, samimiyetle, bilgi ve hikmeti kuşanarak, istikamet üzere, ehliyet ve liyakat sahibi gençler olmak için mücadelemize devam edeceğiz.
Kardeşlik ve muhabbeti önceliyoruz
Açılışta gençlere hitap eden Genç ÖNDER Başkanı Resul Çiftci ise şunları söyledi: Bugün 5 bin 200 imam hatip okulu ve 1 milyon 400 bin öğrencimizle her gün büyüyen genç ve dinamik bir aileyiz. Bizler de sizlerin bu heyecanınıza karşılık verebilmek adına programlar düzenliyoruz, nitelik ve niceliği birlikte artırmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımızda her daim kardeşlik ve muhabbeti önceliyoruz. Siyasetin, sivil toplumun, akademinin, tüm meslek gruplarının ilgili, bilgili, hevesli, yetenekli gençlere ihtiyacı olacak. Gönüllülük ise hepimiz için derinlikli bir kavram. Hiç yabancısı olmadığımız medeniyetimizden miras aldığımız bir kavram.
15 Temmuz direnişi gönüllülükten doğdu
İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Recep Şentürk de “Gönüllülüğün Esasları; hesabilik ve hasbilik” başlığı altında programın açılış dersini gerçekleştirdi. 15 Temmuz’da darbeye karşı milyonları meydanlara döken konunun gönüllülük ruhu olduğunu kaydeden Şentürk, “İşte bu gönüllülük ruhu yaşadığı sürece ülkemiz her türlü fitne ve fesattan ötedir. Bizim bu gönüllüğü canlı ve diri tutmamız lazım” dedi. Salonda bulunan gençlere, Gençliğin Yasası, Fütüvvetname ismiyle 40 maddeden oluşan bir bildiri de dağıtıldı. Bildirinin ilk maddesinde, “Herkesi kardeş bil ve kardeşlik hukukunun gereklerini yerine getir. Zorlukta ve kolaylıkta darlıkta ve bollukta her halinde istikamet üzere ol” ifadeleri yer alıyor. Ardından ise “Arkadaşlarının rahatını kendi meşakkatine tercih et. Onlar rahat etsin diye zahmete katlan. Kendi haklarından taviz ver ama başkalarının hakkını tam olarak gözet” maddesi geliyor.