#

GENÇLER TEKNO KAMPTA

GENÇLER TEKNO KAMPTA

Lise öğrencileri, çeşitli atölyelerde teknoloji konusundaki deneyimler yaşadıkları Tekno Kamp’ta buluştu. Düzce Mehmet Akif İnan Hafız İmam Hatip Ortaokulu Steam Merkezi’nde 6 ayrı atölyede programlara katıldı. Öğrencilerden Nazlı Bircan Karakuş, “Uçakların nasıl havalandığını öğrenince çok şaşırdım. Günlük hayatta merak ettiğim bir şey değildi. Gidince İHA’ları araştıracağım” dedi.

ÖNDER Bilim ve Teknoloji Komisyonu tarafından düzenlenen Tekno Kamp, imam hatip liselerinden 76 öğrencinin katılımıyla Düzce Mehmet Akif İnan İHO Steam Merkezi’nde yapıldı. Çeşitli okullardan gelen öğrenciler; Robot Atölyesi, inovasyon Atölyesi, Kodlama & Maker Atölyesi, 3D Cep Sineması, Elektrik Elektronik Atölyesi, Modelleme ve Mühendislik Atölyesi, Uzay ve Havacılık Atölyelerinde uygulama yaptı. Kampın satranç turnuvasıyla başlayan ikinci gününde gençler, ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, Genel Başkan Yardımcısı ve Bilişim Vadisi Yönetim Direktörü Bilal Benna Haksal ile bir araya geldi. Kapanış programı ise İl Milli Eğitim Müdürü Taner Kırbaç, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve Kültür İşleri Müdürü Burçin Sarıcan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Mühendislik ve havacılık deneyimleri

Mühendislik ve Modelleme Atölyesinde gençler, karşılaştıkları bir problemde çözüme nasıl ulaşmaları gerektiği konusunda uygulamalı bir etkinlik yaptı. Oluşturulan küçük gruplar, verilen yönergedeki yüksekten bırakılan bir nesnenin hızını artırmaya çalıştı. Tasarla, inşa et, test et, geliştir döngüsünü uygulayan gruplar, tatlı bir rekabet ortamında en hızlı yapıyı inşa etmeye çalıştı. Uzay ve Havacılık Atölyesinde uçak mühendisi Emre Kaçar tarafından sabit ve döner kanar İHA’lar hakkında bilgi verildi. Uçuş kurullarından aerodinamiğe kadar geniş bir yelpazede aktarılan bilgiler dışında ülkemizin öncü olduğu İHA’lar hakkında da gençlerin soruları cevaplandırıldı.

Kodlama, yazılım, robot

Kodlama ve Maker Atölyesinde, okulun Teknoloji Takımlar Lideri Furkan Uyar ve ekibi tarafından katılımcılara Solid Works programı üzerinden 2 ve 3 boyutlu tasarım eğitimi verildi. Atölyede öğrenciler 3 boyutlu tasarımların nasıl yapıldığı öğrendi. Robot Atölyesinde, Beytullah Türkel ve Kerem Terzi tarafından LEGO EV3 robot eğitimi verildi. Öğrencilere bir robotun özelikleri ve bileşenleri anlatılarak başlanılan eğitimde, EV3 yazılımı ile nasıl programlama yapılacağı gösterildi. Eğitimin sonunda öğrendiklerini mini bir yarışa çeviren katılımcılar arasından en başarılıları seçildi. Steam Etkinlikleri Atölyesinde, elektrik elektronik mühendisi Emre Eselioğlu ve Mesut Emin Kurt tarafından katılımcılara temel elektronik eğitimi verildi. Elektroniğe giriş yapan öğrenciler, elektronik devre elemanlarını kullanarak oluşturdukları devre ile bir pilin doluluk oranını tespit etmeye çalıştı.

48 ödüllü merkezde eğitim aldılar

Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi uygulanan Düzce Mehmet Akif İnan İHO bünyesinde 2017 yılında kurulan Steam Merkezi’nde 10 farklı atölye ve 2 eğitim alanı bulunuyor. TEKNOFEST 2021’de de en fazla ödül alan lisede bulunan merkez, 5 yıl içinde ulusal ve uluslararası bilim teknoloji ve robot yarışmalarında 48 derece elde etti. Merkezin koordinatörü Fen Bilgisi Öğretmeni Devrim Ertuğrul, geleceğin değerleri olan gençlerin mühendislik alanlarında kendilerini keşfetmeleri, ilgi ve becerilerinin farkına varmaları gerektiğini söyledi. Gençlerin teknoloji üretimi ve kullanımı konusundaki becerilerine dikkat çeken Ertuğrul, “Öğrencileri kendini keşfedecekleri atölyeler ile buluşturmak, onları ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek gerekiyor” dedi.

Dünyaya söyleyecek sözümüz var

ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan ise Kur’an’ın bereketiyle bereketlenen hem de bu tür çalışmalar ortaya koyan muhteşem gençlerin varlığına şahitlik ettiklerini belirterek, “Buraya geldikçe enerji doluyorum, motivasyonum artıyor. Sizlerin de aynı şekilde motivasyonunuzun arttığını, düşünceniz ve bakış açınızın değiştiğini düşünüyorum” dedi. Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü: Artık yeni dünyaya dair söz söyleyecek, yeni dünyanın enstrümanlarıyla konuşacak, ortaya yepyeni işler koyacak büyük ve güçlü bir ailenin mensuplarıyız. Bugün burada bunu bir kez daha taçlandırmış oluyoruz. İnşallah dünyayı şekillendirecek, ümmete umut ışığı yakacak işlerin altında sizlerin imzası olacak diye düşünüyorum.

Seçenekleri görmenizi istiyoruz

ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Bilal Benna Haksal da bir imam hatipli ve Bilişim Vadisi Yönetim Direktörü olarak bu programda bulunduğunu söyledi. Bu kampın başrolünde gençlerin bulunduğunu hatırlatan Haksal, “Bizim temelde amacımız; sizlerin merak ettiği, bildiği, duyduğu veya hiç duymadığı dünyada var olan birçok şeye dokunmanızı sağlamak. Hep fotoğrafını gördüğünüz yemeğin tadına bakmanızı istiyoruz burada ki, gerçekten doğru şeyi mi hedefliyorsunuz buna karar verin. Dünyada farklı seçenekler var, bunlardan haberiniz var mı, yok mu? Amacımız, haberiniz yoksa bunlarla tanışmanızı sağlamak, varsa doğru ekip kurup bu işin içinde bulunmanızı sağlamak. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Gençlerimiz artı değerimiz

Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç da Mehmet Akif İnan Hafız İHO’da gençlerin bugüne kadar teknoloji üzerine güzel çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Biz burada Devrim hocamızı ve çalışmalarını biliyoruz. Hocalarımız işin lokomotifi, arkalarında ise destek veren bir sivil toplum kuruluşu var. Burada olmaktan ve gençlerimizin çalışmalarına şahit olmaktan dolayı gurur duyuyorum, elimizden geleni yapacağımıza söz veriyorum” ifadelerini kullandı. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise teknolojiye meraklı gençlerin olmasının ülkenin artı değeri olduğunu belirterek şunları aktardı: Türkiye’nin kalkınması, büyümesi için yapmamız gereken tek şey teknolojiye yatırım yapmaktır. Bu tür faaliyetler son derece önemli. Bizler destekleyeceğiz, önünü açacağız sizler de Türkiye’yi güzel yerlere getireceksiniz.

ENERJİMİZ VE MOTİVASYONUMUZ ARTTI

Furkan Uyar/Teknoloji Takımlar Lideri: Devrim hocamız bu sistem içinde bizi, yani 21 kişiyi yetiştirdi. Biz, 20 kişiyi etkilediğimiz zaman 400 kişiye ulaşıyoruz. Bu 400 kişi de kendi okullarında çalışmalar yaptığı zaman çok büyük bir dalgaya ulaşmış oluyoruz. Bunun bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Arkadaşlarımızın enerjisini görünce bizim de motivasyonumuz arttı.

Nazlı Bircan Karakuş/İstanbul Kız AİHL: Biz burada atölyelerde çok güzel şeyler öğrendik. İHA Atölyesinde uçakların nasıl çalıştığını, tasarımların nasıl yapıldığı gördük. Uçakların nasıl çalıştığını, nasıl havalandığını öğrenince çok şaşırdım. Bu, günlük hayatta pek merak ettiğim bir şey değildi. Burada hem merak etmiş hem de öğrenmiş olduk. Eve gidince kesinlikle İHA’ları araştıracağım.

Ali İpek/Adapazarı AİHL: Burada teknoloji ağırlıklı atölyelere katıldık ama teknolojinin yanında akademik olarak da destek aldık. Cep sinemasında eğitimcilerimizle sohbet ettik. Kendi bölümlerini anlattılar, farklı meslek dallarıyla ilgili bilgi edinmiş olduk. Çok güzel bir ortam vardı, atölyeler çok verimli geçti.

Rümeysa Bayız/Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız AİHL: Buraya gelirken sınav haftamızdı. Beklentimin çok üstünde, keyifli atölyeler yaptık. Büyüklerimiz bize çok yardımcı oldular. Ekip de çok iyiydi. Beklentilerimi karşıladı, bunun ötesinde bize yeni bir dünyanın kapılarını açtı.

Macide Ecrin Öztürk/Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız AİHL: Öncelikle atölyelerin bize çok katkı sağladığını düşünüyorum. Mühendislik alanında ben bu kadar geliştiğimizi bilmiyordum. Atölyeleri düzenleyen ÖNDER’e ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bize kadar imkân sağlanıyor, biz de bir şeyler yapacağız inşallah.


GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA
GENÇLER TEKNO KAMPTA