SADE SODA, TÜRKİYE’NİN GENÇLERİNİ GÜNDEME ALDI
Gençliğin kaleminden gençler için yayın yapan Sade Soda Dergisi, 12. sayısıyla okurla buluştu. “X, Y, Z Harflerin Ötesinde Türkiye’nin Gençleri” kapağıyla yayımlanan dergi, gençlere özellikle de Z kuşağına biraz daha yakından bakarak hep birlikte yeni anlamlandırmalar yapmaya çağırıyor.
ÖNDER Gençlik tarafından yayına hazırlanan Sade Soda, 2016 yılında başladığı yolculukta 5. yılını tamamladı. İlk günkü heyecanıyla gençlere ulaşan ve onların sorunlarını içerden bir ses olarak dile getiren derginin bu sayıda gençlik konusu derinlemesine işleniyor.
Z kuşağı ne söylüyor?
Çok farklı konularda dosyaların hazırlandığı, röportaj ve yazıların yayımlandığı yeni sayı, gençlikle ilgili istatistikleri paylaşarak başlangıç yapıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 2019 yılı sonu itibarıyla 15-24 yaş grubunda 12 milyon 955 bin 672 bin kişi yer alıyor. Bu, toplam nüfusun yüzde 15.6’sını oluşturuyor. Kuşak tanımının da yapıldığı yazıda X, Y ve Z kuşakları ile kişilikleri aktarılıyor. “Z Kuşağı Ne Söylüyor?” başlıklı yazıda ise Z kuşağı gençlerinin çok büyük işler yapacaklarına, yaptıklarıyla dünyanın kaderini değiştireceklerine inandıkları belirtilerek, “Büyük hayaller kurarlar fakat bunun için gerekli olan planlı çalışmayı ve zorluklarla mücadele etmeyi umursamazlar” tespitinde bulunuluyor.
Mikrofon gençlerde
Serbest Kürsü bölümünde, mikrofon henüz lise çağındaki gençlere uzatılarak yine Z kuşağının izi sürülüyor. İlk olarak gençlere “Ülkemizde değiştirmek istediğiniz 3 şey nedir?” sorusu yöneltiliyor. Eğitim ve hukuk sisteminin revize edilmesi, toplum ahlakı üzerine çalışılması, farklılıklara tahammülün mümkün olduğunca sağlanması gelen cevaplar arasında bulunuyor. Z kuşağını gençlere yeniden tanımlatan Serbest Kürsü’de “Sizce günümüz gençlerinin her şeye eleştirel bir gözle bakmasının nedeni nedir?”, “Kuşak ayrımları için ne dersiniz?”, “Bir Z kuşağı üyesi olarak bu kuşağın sizi yansıttığını düşünüyor musunuz?” soruları yöneltiliyor.
Drone mu yapmak istiyorsunuz?
Derginin röportaj konuklarından biri Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu. “Türkiye’nin gençleriyle iftihar ediyorum” diyerek söze başlayan Kasapoğlu, gençlerimizin yalnız Türkiye’nin değil insanlığın umudu olduğunu söylüyor. Aldırma da geç git diyen değil, çevresinde, dünyada olup bitenlere duyarlı bir nesil gördüğünü aktarıyor. Gençlerin öğrenmeye, üretmeye çok hevesli olduklarını hatırlatan Kasapoğlu, önemli bir bilgiyi de ekliyor: Kaynak bulmakta sıkıntı yaşadıkları anda biz onların yanındayız. Drone mu yapmak istiyorlar, projeleri mi var, film mi çekmek istiyorlar? Biz bütün imkanlarımızı, mekanlarımızı onların hizmetine sunuyoruz. Çünkü bu imkan ve mekanlar zaten gençlerin. Her tür projede destek sözü veren Bakan Kasapoğlu, aynı zamanda gençleri günde en az bir saat bakanlığın spor salonlarına davet ediyor.
Haluk Dursun’dan 20 öğüt
Kuşaklar ve gençliğin halleri üzerine yazıların kaleme alındığı dergide, yakın zamanda ebedi aleme irtihal eden Prof. Dr. Haluk Dursun’dan gençlere 20 öğüt de sunuluyor. Haluk Dursun gençlere altın değerindeki şu tavsiyelerde bulunuyor: Heyecansız olmayın, bir ilgi alanınız olsun, soru sorma alışkanlığı edinin, öğrenmeye doymayın, işlerinizi önem sırasına koyun, danışın, zamanlama konusunda dikkatli olun, ağzınızdan çıkan söze dikkat edin, arşiv yapın, randevulara vaktinde gidin, bilgi sahibi olmadan yorum yapmayın, ileri görüşlü gözlemci ve çözüm odaklı olun, insan kıymeti bilin, kısır çekişmelere esir düşmeyin, eleştiri ve tenkide açık olun, şükrü ihmal etmeyin, sıradan ve sürüden olmayın.
Her dilden, her telden
Aynı Sırayı Paylaşanlar bölümünde Sakarya Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan gençlerin konuğu. Savaşan Tokat İmam Hatip Lisesi günlerinden Amerika’ya uzanan eğitim hayatına değin pek çok konuda görüşlerini paylaşıyor. “Bizim dönemimizde imam hatipli olmak büyümeyi baştan kabul etmek gibiydi” diyor. Profesyonel Hayata Hazırlık Rehberinde, tanı kendini, geliştir kendini ve göster kendini bölümlerine yer veriliyor. Üç Dil’de Alev Alatlı’nın Helalleşmek üzerine yazısı, Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak sunuluyor. Çevrimiçi’de klinik psikolog Gökhan Ergür’ün ağırlandığı dergide, Asım Gültekin’in ardından bir hayırla yad etme yazısı sayfalarda yer alıyor. Sık Kullanılanlarda ise gençlerin istifade edebilecekleri bazı dijital uygulamalar tanıtılıyor.
Siteyi Ziyaret İçin sadesodadergi.com