#

BİLİM YARIŞMASINDA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ

Dünya’nın en büyük araştırma proje yarışması olan Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışmasında (REGENERON-ISEF/International Science and Engineering Fair) bu yıl ülkemizi Kimya alanında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mehmet Sertaç Çeküç temsil etti.

Her yıl düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması, üniversite öncesi eğitimde dünyanın en büyük uluslararası proje yarışması olarak öne çıkıyor.

Sanal ortama taşındı

Her yıl Amerika’nın farklı eyaletinde düzenlenen etkinliklerde 80’in üzerinde ülkeden binlerce öğrenci bir araya geliyordu. Etkinliğin bu yıl Kalifornia eyaletinde yapılması planlanmıştı ancak küresel Covid-19 salgını sebebiyle organizasyon için alternatif bir yöntem bulundu ve sanal ortama taşındı. Virtual Regeneron ISEF 2020 olarak yeni bir planlamaya gidilen organizasyonda öğrenciler yarışmadı ancak bu büyük etkinlikte yer alarak özel bir deneyim yaşama şansı elde etti.

1030 proje tanıtıldı

18-22 Mayıs 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen programda öğrenciler, dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler tarafından yapılan yenilikçi araştırmaları öğrenme fırsatı buldu. 1255 finalistin yer aldığı etkinlikte, biyokimyadan çevre mühendisliğine, fizikten, robotik ve akıllı makinelere kadar 21 proje kategorisinde 1030 proje yer aldı.

Marsta gezinti, okyanusta dalış

55 farklı ülkeden katılımın gerçekleştiği etkinlikte Nobel ödülü almış bilim insanları ile toplantılara katılarak sorularını sorma şansı bulan öğrenciler 5 gün boyunca özel konuşmacılarla buluşmanın yanı sıra Mars’ta sanal bir yürüyüşe çıkmak, müze sergilerinde gezinmek, Büyük Bariyer Resifi’ne dalmak, zorlu STEM oyunları oynamak ve dünyadaki canlı hayvan akışlarını izlemek gibi deneyimleri yaşadı.

Atık lastiklerden yazıcı yaptı

Projesi ile ilgili bilgi veren Mehmet Sertaç Çeküç, TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında eleme süreçlerinin ardından Kimya Kategorisinde “Türkiye Birincisi” olarak ISEF’e gitme hakkı elde ettiğini söyledi. Mehmet Sertaç Çeküç sözlerine şöyle devam etti: “Projemde atık plastiklerin değerlendirilerek, 3 boyutlu yazıcılarda filament olarak kullanılması üzerine çalıştım ve çok güzel sonuçlar aldım. Geldiğim noktada hem plastik atıkları üç boyutlu yazıcı teknolojisinde kullanılabilir bir yöntem geliştirmiş oldum hem de ortaya çıkan ürünün uzay teknolojisi ve güneş panelleri gibi farklı alanlarda kullanılabileceğini keşfettim.

Hedefleri motive ediyor

Proje danışmanı Ersin Ertürk ise şunları söyledi: “Proje hazırlama sürecinin çok yönlü eğitim ortamı sunduğuna inanıyorum. Süreç zorlu olduğu kadar öğrencilerin kişisel gelişimlerine büyük katkılar sağlıyor. Bizler öğrencilerimizi bu öğrenme sürecinin içinde yer alması için teşvik ediyoruz. Proje çalışma süreçleri çok keyif verici ve öğretici. Elbette zaman zaman zorluklarla karşılaşıyoruz ve yorulduğumuz zamanlar oluyor ancak hedeflerimiz bizleri motive ediyor.”

Geçen yıl dördüncü oldular

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mithat Tekçam ise, “ISEF gibi büyük bir organizasyonun içinde yer almak bizler için büyük bir mutluluk. Geçtiğimiz sene gerçekleştirilen ISEF 2019 yarışmasında da öğrencimiz Musa Sadık Ünal yer almış ve Robotik alanında Dünya dördüncüsü olmuştu” dedi.  Üst üste iki yıl bu yarışmaya katılma başarısı elde ettiği için öğrencilerini kutlayan Tekçam, gelecek senelerde de dünya ölçeğinde çalışmalar ortaya koymayı ümit ettiklerini aktardı.