#

Çelebi Projesi Başladı

İslam ve dünya coğrafyaları alanında kendini yetiştirmiş, uluslararası alanda Türkiye’yi temsil edecek, topluma faydalı ve nitelikli gençlerin yetişmesi amacıyla düzenlenen Çelebi Projesi açılış dersiyle başladı. Projeye, Türkiye genelindeki dil ağırlıklı eğitim veren imam hatip liselerinden öğrenciler katılıyor.

ÖNDER’in MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) ile birlikte gerçekleştirdiği Çelebi Projesinin açılışı 300 öğrencinin katılımıyla yapıldı. Proje, Anadolu imam hatip liselerinde Japonca, Çince, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Farsça dillerinde hazırlık eğitimi alan öğrencilere yönelik 4 senelik bir eğitim programı olarak gerçekleştiriliyor.

Proje gençlere tanıtıldı

Açılış programına İstanbul, Van ve İzmir’den proje öğrencileri, okul idarecileri, proje liderleri ve yürütücüleri olmak üzere toplam 300 kişi katıldı. ÖNDER Gençlik Başkanı Resul Çiftci moderatörlüğünde gerçekleşen programda, ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal, MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Atalay, MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz ve MÜSDAV Eğitim Komisyonu Başkanı Abdulhadi Turus gençlere hitap etti. Proje Koordinatörleri Erkam Salih Büyükdinç ve Ayşe Betül Aka da Çelebi Projesi Sunumunu gerçekleştirdi. Akabinde Türkiye Maarif Vakfı’ndan Ali Çiçek “Bu proje gençlere ne vadediyor?” başlıklı konuşmasını yaptı. Program sonunda ise öğrenciler, grup liderleriyle online buluşma gerçekleştirdi.  

7 dilde eğitim veren 9 okul

4 yıl sürecek olan gençleri bireysel ve akademik olarak destekleyecek projede, Türkiye genelinden 7 yabancı dilde eğitim veren 9 okulun öğrencileri yer alıyor. Bu okullar arasında, Kadıköy Anadolu İHL (İspanyolca), Kadıköy Ahmet Sani Gezici Anadolu İHL (İspanyolca), M. Emin Saraç Anadolu İHL (Rusça), Şehit Mehmet Güder Anadolu İHL (Çince), Bakırköy Anadolu İHL (Fransızca), Marmara İTO Anadolu İHL (Japonca), Beşiktaş Kız Anadolu İHL (Almanca), Van İpekyolu Anadolu İHL (Farsça) ve İzmir Karabağlar Anadolu İHL (Fransızca) bulunuyor.

Şuur, kardeşlik, donanım

Eğitim programının amacı; sosyal, kültürel ve akademik anlamda kendini geliştirmiş, etken, söz sahibi ve Mevlana’nın pergel metaforunda ifade ettiği gibi bir gençliğin yetişmesi olarak belirlendi. 4 senelik kademeli programda; ilk sene imam hatip şuurunun kazanılması, “dil, kültür, coğrafya, tarih ve medeniyet” kavramları hakkında fikir sahibi olunması, kardeşlik ve samimiyetin artması hedefleniyor. İlerleyen senelerde ise öğrencilerin; tarih, coğrafya alanlarında kendilerini geliştirmeleri, özellikle öğrendikleri diller ve o dillerin bölgeleri hakkında yeterli donanıma sahip olmaları amaçlanıyor.

Önce eğitim sonra tecrübe

Hazırlık senesi için öğrenciler 15’er kişilik gruplar halinde çalışmalarını gerçekleştiriyor ve her gruptan üniversiteli bir lider sorumlu. Liderler öğrencileriyle ayda iki kere buluşma düzenliyor. Ayın ilk buluşmasında belirlenen kitap, film, makale veya belgeselin tahlili gerçekleştiriliyor. İkinci buluşmada ise kardeşlik ve samimiyeti arttırmak için sosyal etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca şehir içi ve şehir dışı geziler, seminerler, kurum ziyaretleri, uluslararası öğrencilerle buluşmalar, dönem sonu kampları gibi etkinliklerle program destekleniyor. Bunun yanında grup çalışmaları, Uluslararası Kültürel Alışveriş Programı gibi etkinliklerle üretken, eyleme geçen, etkin, özgüven sahibi gençlerin yetişmesi amaçlanıyor. Sene sonunda ise programa katılan öğrenciler, öğrendikleri dilin konuşulduğu ülkelere kültürel geziye gitmeye hak kazanıyor.