PISA’DA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEKLER
Bakırköy Anadolu İmam Hatip Lisesi, PISA 2022’de Türkiye’yi temsil edecek 26 Anadolu imam hatip lisesi arasına girdi. Bu sene 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında yapılacak sınavlarda Türkiye’yi toplam 196 lise temsil edecek.
Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler halinde 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerini değerlendiriyor. Yapılan araştırma sonunda da üç yılda bir rapor hazırlıyor.
Tüm liseler katılıyor
PISA’nın 2022 yılına yönelik araştırma kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketleri ülkemizde 15 Nisan-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında uygulanacak. Araştırmaya katılan ülkelerde örgün eğitimde kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okullar; ortaokul, Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi, imam hatip lisesi, mesleki ve teknik liseler, çok programlı liseler bu araştırmaya katılıyor. Araştırmaya katılacak olan okul ve öğrencilerin seçimi, OECD tarafından tesadüfi yöntemle belirleniyor.
26 İHL çalışmada
PISA 2022’de Türkiye’yi 26 Anadolu imam hatip lisesinin de aralarında bulunduğu 196 okul temsil edecek. Serbest yönteme göre belirlenen imam hatip liseleri şunlar: Ankara Sincan Erkan-Volkan Yiğit AİHL, Malatya Yeşilyurt Selahaddin Eyyubi AİHL, İstanbul Bayrampaşa Şehit Halil İbrahim Yıldırım AİHL, Ankara Altındağ AİHL, Giresun Nurettin Canikli AİHL, İstanbul Bakırköy AİHL, Kocaeli Gebze AİHL, Ankara Pursaklar AİHL, Adıyaman Safvan AİHL, İstanbul Sarıyer Kız AİHL, Bursa Osmangazi TOBB AİHL, Bitlis Tatvan Kız AİHL, Kütahya Simav Kız AİHL, Sakarya Serdivan AİHL, Adana Yüreğir Doğankent AİHL, Zonguldak Devrek Kız AİHL, Van Özalp Kız AİHL, Gaziantep Şehitkamil Mahmut Deniz AİHL, Uşak Tüprag AİHL, Adana Sarıcam AİHL, Iğdır Kız AİHL, Şanlıurfa Haliliye Rabia Hatun Kız AİHL, Şırnak İdil AİHL, Bitlis Ahlat Şehit Mesut Ardıç AİHL, Diyarbakır Çınar AİHL.
2018 raporunda Türkiye
Türkiye, 2018 raporuna göre her üç bilişsel alanda da performansını anlamlı ölçüde artıran üç ülkeden biri oldu. 2003-2018 yılları arasında 15 yaş grubu öğrenci sayısı arttığı halde her üç alanda da iyileşmenin sağlandığı tek ülke olarak kayıtlara geçti. 78 ülkenin katıldığı 2018 yılında okuma becerilerinde 50. sıradan 40. Sıraya yükseldi. Matematik okuryazarlığında 50. Sıradan 42. Sıraya yükselen Türkiye, fen okuryazarlığında da 54. Sıradan 39. Sıraya çıktı. Puanlardaki iyileşmeye benzer şekilde sıralamada en büyük iyileşme fen okuryazarlığında elde edildi.
PISA’nın amacı ne?
Açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler halinde 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma. PISA’nın temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmek, ayrıca gençleri daha iyi tanımak, onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini daha açık bir biçimde ortaya koymak.
Topluma katılımı da ölçüyor
PISA, örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; matematik okuryazarlığı, fen bilimleri okuryazarlığı ve okuma becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler topluyor. Araştırmada kullanılan okuryazarlık kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanıyor.
2022’de matematik okuryazarlığı
2000 yılında uygulanmaya başlayan ve üçer yıllık dönemler halinde yapılan araştırmaya Türkiye, ilk kez 2003 yılında katıldı. PISA’da çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi değişik soru türleri kullanılıyor. Her dönemde farklı bir konu alanına ağırlık verilen araştırmanın 2022 uygulamasında ağırlıklı olarak matematik okuryazarlığı ölçülecek. Programa iştirak eden öğrenciler bilgisayar tabanlı değerlendirme uygulamasının ardından anket uygulamasına katılıyorlar.