#

SADE SODA’DA 7. SAYIYA ULAŞTIK

Bir 15 Temmuz gecesindeydi, ülkeye çöreklenmiş kötü odaklar ve kötü ruhlu insanlar vatana, millete, ülkeye karşı hain, kirli bir kalkışmanın içine girdiler. Biz hepimiz sokaklara döküldük, tankların önüne çıktık ve darbede dur dedik. İşte bu günlerde biz de yeni bir heyecan yaşıyorduk. “İlk günkü gazla” sloganını kullandığımız dergimiz Sade Soda yayın hayatına “merhaba” dedi.

İlk önce “Darbeye darbe yaptık” dedik. İkinci sayıda “Dijital Eğitime Doğru” kapağıyla raflardaki yerimizi aldık. Arkasından “Bugün Ne Beğensem?”, “Kafam Olmuş Bi Dünya”, “İnsan Gerçekten Hayret Ediyor” ve “Fikrine Yol Açık, Gayretinle Yola Çık” kapakları geldi. Yazı işlerini, yönetimini, alan çalışmasını ve tüm yazı çizi işlerini gençlerin yaptığı dergimizde bugün elhamdülillah 7. Sayıya ulaştık.

Kimdir çalışkan?

“Çalışmakla Kazanılmaz Ama Kazananlar Hep Çalışanlardır” kapağıyla çıkan ve çalışma konusunun enine boyuna işlendiği derginin editör yazısında Hilal Furkan, “Peki, sence güzel hayat nedir?” sorusuyla okurlara, yani bize sesleniyor. Tembellik-çalışkanlık karşıtlığını anlatan Furkan, “Tembelliği çalışkanlığı nasıl ölçelim? İyi sonuçlar, maaşlar, karneler alanlar mıdır çalışkanlar, çok kazananlar, çok tanınanlar mı, hareket halinde olanlar mı? Hangisi?” diye soruyor. Arkasından da şöyle devam ediyor: “Hak etmediklerine el uzatıp iyi kazanan bir uyanık, faizle biri bin eden bir avare, tanıdıkları eliyle terfi eden bir fırsatçı çalışkandır da, çok çalışıp iyi notlar alamayan bir öğrenci, her yükü çekip asgari ücrete talim eden bir çalışan, kılını dahi kıpırdatmayan ama içinde fırtınalar kopan bir filozof tembel midir? Sonuçlar mıdır bizi çalışkan/tembel yapan, yoksa süreçler mi?”

Şikayet etme çalış

Çalışmak Konuşmaktan Evladır başlığıyla çalışılan bir diğer dosyada, “Eğer birileri, adilane bir rekabet neticesinde sizden daha başarılı oluyorsa ve siz de onlar gibi olmak istiyorsanız durumun sebeplerini araştırmanız ve harekete geçmeniz gerekir. Her hâlükârda yapmanız gereken en temel şey çalışmaktır, mütemadiyen şikayet etmek değil…” öğüdü yapılıyor. Dosya kapsamında yine Türkiye’nin Anlamı İçin Çalışmak, Bir Şey Yap Güzel Olsun, Büt Büt Büyüyen Bir Zafer Vardır, Bu Hayatta Benim Biletim Ayakta, Dehalar Nasıl Çalışır, Çalışmak Özgürleştirir, Çalışınca Oluyor, Çalış Evladım başlıklı yazı ve röportajlar yer alıyor.

Üç dil, üç insan\r\n\r\n

Üç dil, üç insan başlığıyla yayınlanan ve İngilizce, Türkçe, Arapça olarak üç dilde çıkan haberde ise “Bize Eğitimden Bahset?” başlığında eğitimle ilgili ana kavramlar çerçevesinde bir kritik okuyoruz: Hiç kimse size içinizdeki bilginin şafağında halen yarı uykuda olandan bir zerre fazlasını açıklayamaz. Takipçileri arasında mabedin gölgesinde yürüyen bir öğretmen size bilgeliğini değil sadece inancını ve sevgisini verebilir. Eğer gerçek bir bilgeyse bilgeliğinin evine davet etmek yerine sizi kendi aklınızın eşiğine doğru yönlendirir. Bir astronomi bilgini size uzayla ilgili anlayışından bahsedebilir ama anlayışını size veremez. Biz müzisyen her yerde var olan ritimlerle bir şarkı söyleyebilir ancak ne ritmi yakalayan kulağı ne de onu ekolayan sesi size sunabilir.\r\n\r\n

Hacker Vakaları da var

Siz Hepiniz, Ben Tek: Hacker Vakaları, bölümünde “Akıllı telefonların aklı bir karış havada”, “Madem arabayı hack ettin, bari bırak gidelim!”, “Taksici değil, bir küçük GPS cihazı Uber’i döver”, “Ses dalgan çok büyük, yoksa sen suçlu musun?” bölümleri yer alıyor. Teknoloji Kafasında teknolojiye ilişkin kolaylıklar sunulurken bazı konular da sorgulanıyor. İsmail Kılıçaslan ile çevirimiçi muhabbetin tadına doyuran dergide, Bir Teselli Ver Orhan Baba çağrısında bulunuluyor. Onlara Nefes, Bana Kudüs, Arabamız Elektriklendi, Dünyadan Rafiki’ye Uzanan Yolda Tanzanya Gelinimiz Sedve Sevan Usak, Sınırların Yoksa Sen de Yoksun, Ne Bu Güney Kore Yenir mi İçilir mi başlıklarında da yazı ve röportajlar bulunuyor.

Yapmazsan Eksik Kalır

Sadece gençler tarafından ama genç yaşlı herkes için çıkarılan dergide bu defa ilginç bir teknoloji de kullanılıyor. Yapmazsan Eksik Kalır ‘YEK’ koduyla her dosyanın yanında konuyla ilgili film, sinema, belgesel, küçük tanıtımlar yer alıyor. Buradan karekod okutarak direk filme veya ilgili görsele ulaşılabiliyor. Dergide birbirinden güzel kitap tanıtımları da var meraklısı için.